Мандрівники кажуть: "Лавандові поля
справді існують у Провансі, перевірено".
Гектари синього поля розкинулися
поблизу кількох селищ на півночі
Провансу. Поля справді величезні, лаванда
росте рівними рядами.
А якщо проведете рукою по ніжно-ніжно
фіолетовим квіточкам, то відчуєте
неймовірно приємний аромат. Це насправді
душа Провансу.
"За силою емоцій, що виникають, можна
порівняти хіба що з тюльпановими або
гіацинтовими полями в Голландії... Тільки
тепліше! Чи варто згадувати, який там
стоїть аромат...
І на відміну від гіацинтового не
паморочить голову навіть за цілий день!
– ділиться своїми враженнями від поїздки
в Прованс Katerina. – А колір! Невимовна
радість для очей.
Але, виявляється, у лаванди є не лише
запах і колір, а й... звук! Так-так, над
полями постійно чується рівне дзижчання
бджіл, яких там не просто багато, а дуже
багато. Тому гуляти там краще не заважаючи
їм".
Щоб оглянути всі лавандові поля
знадобиться цілий тиждень, якщо не
більше. Найбільша кількість насаджень
зосереджена у селі Банон. Варто відвідати
й навколишні містечка: Авіньйон, Арль,
Грасс, Екс-ан-Прованс, Горд, Апт.
Пропонуємо вам навідатися в містечко
Валенсоле. Його називають романтиком
Провансу, любителі лаванди тут
почуватимуться як риба у воді.
Воно досить маленьке. Деякі швидкі
туристи умудрилися обійти його за 10
хвилин. Проте тут не так багато туристів,
а лавандові поля постійно радуватимуть
ваше око.
По дорозі із Валенсоле
у місто Горд знаходиться знамените
абатство де Сенанк.
Його можна відвідати лише тричі на
день у чітко визначений час – 10:30, 14:30
та 16:30. Екскурсія триває більше години
й обійдеться вам у 7 євро.
Звісно, краса лавандових полів не може
не надихати на романтику та поезію.
Знаменитий кухар Люсьєн Олів'є родом
саме із цих прекрасних країв.
У його спогадах можемо знайти такі
рядки: «Там, де я виріс, квітне лаванда,
і коли це відбувається, земля виглядає
так, наче вона відображає нескінченно
глибоку блакить неба.
Варто мені заплющити очі, і я відчуваю
солодкий, терпкий аромат квітів, перед
яким не може встояти жодна бджола. Там,
де я виріс, люди збирають урожай лаванди,
стоячи на колінах, немов вшановуючи її
незчисленні корисні властивості".
А в лаванди їх удосталь. Людям із
неврівноваженою нервовою системою
потрібно приїжджати сюди частіше.
Натомість вагітним не рекомендується
перебувати на лавандових полях надто
довго.
Лаванду в такій кількості вирощують
для виготовлення мила, парфумів, меду,
алкогольних настоянок та інших сувенірів.
Цю рослину також додають у страви. Її
використовують при виготовленні
шоколаду, морозива і навіть в приготуванні
м’яса. В Провансі є ресторани, де
подаються страви виключно з лаванди. |